Смачної кави Вам в DocLife
Запашна та смачна кава для гарного настрою
Зичимо Вам та Вашій родині здоров’я та благополуччя
Смачна кава в DocLife рекомендовано МОЗ
Сторінка історії до смачної кави
Історія появи кави починається з легенд, що переходять у культуру споживання, а потім інтриги за право бути причетним до кавового бізнесу. Озираючись назад, можна сказати, що це було частково виправдано, адже сьогодні другий оборотний легальний бізнес після нафти це кава. Там, де б не з’являлася кава, він змінював навколо себе багато чого: створював традиції, вносив виправлення в культуру гостинності, змінював на краще економіки країн і давав роботу сотням тисяч людей. Тож давайте спробуємо скласти кавово-історичний пазл і коротко поговоримо про його походження та основні етапи подорожі світом.
Легенди походження смачної кави
Сьогодні немає однозначної істини походження кави, ми знаємо, що витоки батьківщини лежать в Ефіопії, і існує кілька версій її відкриття, але є одна, яку хочеться переказувати про пастуха Калді. Вона відсилає нас у середину 9 століття, де вперше і дізналися про чудо ягоди, що дають нечуваний запас бадьорості. Спочатку чудовий ефект дізналися не люди, а кози, виявившись допитливішими, а наслідки помітив їх пастух, якого звали Калді. Він звернув увагу, що після поїдання ягід його кози ставали бадьорими і починали шалено скакати.
Потім він відніс ягоди до місцевого монастиря, де ченці спробували їх, і, переконавшись у дії, почали вживати цей відвар, щоб не засипати під час тривалих нічних служб.
Також є загальновідомий факт, що в цей період одне з африканських племен використовувало кавові ягоди з жиром як енергетичну їжу, що додає достовірності цій легенді.
Витоки культурного споживання кави
Що з смачної кави тільки не робили: використовували в медицині як лікарську рослину, замочували в холодній воді для кавових відварів, змішували в їжу з жиром, а ось смажити і молоти почали тільки в 13 столітті, принаймні перші згадки відсилають до цього часу . У той період, зі зростанням впливу ісламу на сході, багато хто став наслідувати заборону Мухаммеда на вино та інший алкоголь, а смачна кава стала чудовою альтернативою, яку надалі почнуть називати «аравійським вином». До слова, Аравійський півострів дав кави Арабіка його легендарну назву.
Зародження кави як бізнесу
Мусульмани досить швидко зрозуміли, що кава стане важливим експортним товаром і взяла його під контроль, який залишався за ними протягом 300 років. Вони вживали максимум заходів, щоб залишатися монополістами: суворо охороняли кавові плантації та забороняли їх відвідувати, не дозволяли експорт кавових дерев, а при вивезенні зеленої сировини обварювали її в окропі або частково обсмажували.
Аравія стала єдиним місцем у світі, де можна було купити каву, а Туреччина до 15 століття стала головним світовим дистриб’ютором, завоювавши ринки Персії, Ємену, Сирії, Єгипту, Греції, а до 16 століття вона вже постачала каву до Італії. До речі, появу кави в Італії прийняли спірно, католики вважали, що це напій диявола і попросили Папу Клемента заборонити його. Папа хотів схвалити прохання, але спершу спробувати, що збирається заборонити. Зробивши ковток, він негайно охрестив його, сказавши, що напій дуже хороший, щоб його пили лише турки. Так кава була схвалена у християнстві.
Перша кав’ярня у світі та її послідовники
Перша кав’ярня у світі відкрилася у 1475 році у Константинополі, зараз це столиця Туреччини – Стамбул. Турки зробили серйозний внесок у галузь розвитку світової кавової культури, у тому числі споживання, адже досі кава по-турецьки є одним із найпопулярніших способів заварювання в домашніх умовах.
На початку 16 століття для смачної кави відчинилися двері в Європу і вже до 1670 кав’ярні з’явилися практично в кожному великому місті, причому європейські країни по-різному адаптували дане явище в культуру.
- В Англії кав’ярні стали місцем, де обговорювали нагальні питання дня, якийсь публічний форум, їх ще називали «пенсовими університетами», оскільки кожен, хто мав один пенс, міг купити чашку кави і приєднатися до дискусії. У ці кав’ярні не пускали жінок, що стало початком протестів, оскільки чоловіки проводили в них багато часу. Протести не привели до результату, і до кінця 16 століття Лондоні налічувалося близько 300 кав’ярень.
- У Франції навпаки, кавова культура пішла іншим шляхом, це були місця, де зустрічалися чоловіки та жінки, навколо них був багатий інтер’єр та грали музиканти. Саме тут вперше стала популярною смачної кави з молоком, яку французи називали café au lait.
- В Італії перша кав’ярня з’явилася 1647 року, у Венеції. Саме італійці, у 20 столітті винайдуть еспресо-кавоварку, що стане революцією в приготуванні і ляже в основу всіма улюблених рецептів кави: капучино та латте. Багато хто до речі вважає, що в Італії безпосередньо кава і росте. Це помилка, там роблять гарне обладнання для її приготування, а де росте кава, її актуальну географію, ми розповімо в наступних статтях.
- В Америці перша кав’ярня відкрилася в Бостоні, в 1670 році, проте американці більше пили чай, ніж кава. Все змінилося в 1773 році, коли відбулося “Бостонське чаювання”, це був протест на підвищення податку на чай з боку Англії. Це і став переломний момент, коли американці відмовилися від чаю на користь кави, після цього він і тут став національним напоєм.
Втрата монополії на виробництво смачної кави
Араби та турки довго були монополістами з виробництва кави, але все не вічно, тим більше була одна європейська країна, яка чудово оволоділа кораблебудуванням та торгувала з усім світом. Одного разу, вона вже примудрилася обійти турків у прибутковій торгівлі спеціями, знайшовши морські шляхи, що проходили територіями, не підвладною Туреччині. Це були голландці, і торгівля кавою їх теж цікавила.
Наприкінці 17 століття відбулася подія, яка змінила кавову історію, до порту Мокка, з якого 300 років відвантажувалися тонни зеленої кави, прибув корабель з Амстердама. На судні були моряки, які змогли викупити у фермера живе кавове дерево. Пронісши його в таємниці на корабель, вони ще не до кінця усвідомлювали, що вони скоїли, адже це була відправна точка втраті монополії на виробництво кави.
Почалася експансія цього вкраденого кавового дерева, яка спочатку поширилася на голландські колонії в Індонезії, потім французькі у Карибському регіоні, а після наздогнала Бразилію, яка згодом стане найбільшим виробником кави у світі.